Page 47 - ma1c_3_funktioner
P. 47

För att ange relationer mellan tal används likhets- och olikhetstecken. Om man skriver att 𝑥 ≥ 2 avser man att x är större än eller lika med 2. På en tallinje markerar man motsvarande talmängd med en fylld punkt
för talet 2 följt av en kraftig linje åt höger.
Se bilden ovan!
Om man istället skriver x > 2 kan x anta alla värden som är större än 2 men inte talet 2.
På en tallinje anger man detta likartat som ovan men nu med en ofylld punkt vid 2 på talllinjen.
Se bilden!
2. Inledande om funktioner
Aktivitet F7: Knutar på ett snöre
För försöket behöver du ett snöre. Längden på det bör vara mellan 60 centimeter och en meter. Dessutom behöver du en lång linjal, ett måttband eller en tumstock. Det skadar inte att ha en kompis som hjälp för att mäta och diskutera med.
Slå först en knut på snöret och mät därefter längden hos det. Gör mätningen så noga du kan. Fortsätt att slå knutar på snöret och mät dess längd efter varje ny knut. Upprepa tills du har åtminstone åtta knutar på snöret.
Lägg in värdena i två listor, en för antalet knutar och en för snörets längd. Rita sedan längden som funktion av antalet knutar.
Använd linjeverktyget för att rita en linje som ansluter väl till värdena och bestäm ekvationen för linjen med koordinat-ekvationsverktyget (Coordinates & Equations). Frågor du bör ställa dig:
Vilken definitionsmängd har din funktion? Hur stor plats tar en knut? Hur långt var snöret innan det hade några knutar? Kan modellen användas för att beräkna hur många knutar det går att slå på ditt snöre?
2.4. Linjära olikheter
45


































































































   45   46   47   48   49