Page 4 - ma1c_4_statistikochsannolikheter
P. 4

Nspirerande matematik 1c Kapitel 4 Statistik och sannolikheter
1. Att tolka statistisk information
Dagligen får du via media och olika företag statistiska uppgifter i form av diagram eller tabeller. Det är därför viktigt att kunna tolka denna information korrekt.
1.1. Olika diagramtyper, frekvens och relativ frekvens
Exempel på statistiska uppgifter kan vara försäljningssiffror för olika bilmodeller, betygsuppgifter för en klass eller en skola, lönestatistik, information från elleverantören som visar en sammanställning över den månatliga elanvändningen för hushållet och många andra uppgifter.
Bredvid ser du en presentation av elanvändningen för
ett hushåll i tabellform. Oftast blir informationen mera lättbegriplig och överskådlig om den presenteras i diagramform.
Vanliga diagramtyper att presentera data med är stolpdiagram, histogram, linjediagram, stapeldiagram, cirkeldiagram och lådagram.
Stolpdiagram, histogram och linjediagram används när båda axlarna är numeriska. Stapeldiagram, cirkeldiagram och lådagram används när ena variabeln inte är numerisk utan en beskrivning, en etikett, som t ex ett månadsnamn.
Diagramtyper:
I statistiska sammanhang kallas antalet, dvs i det här fallet antalet kilowattimmar för frekvensen. Om antalet istället formuleras som en andel, t ex i procent, kallas det relativ frekvens.
Nedanstående stapeldiagram visar antalet bilar av olika modeller i ett villaområde och cirkeldiagrammet betygsfördelningen hos flickorna i en klass:
Frekvens och relativ frekvens:
2
©Texas Instruments 2017


































































































   2   3   4   5   6